Lecture & Discussion met Maarten van Elst

Lecture & Discussion met Maarten van Elst

9 November 2020

𝑰𝒏 𝒅𝒆 𝑵𝒂𝒂𝒎 𝒗𝒂𝒏 𝑨𝒍𝒍𝒂𝒉, 𝒅𝒆 𝑩𝒂𝒓𝒎𝒉𝒂𝒓𝒕𝒊𝒈𝒆, 𝒅𝒆 𝑮𝒆𝒏𝒂𝒅𝒆𝒗𝒐𝒍𝒍𝒆.

𝑨𝒍𝒍𝒂̄𝒉𝒖𝒎𝒎𝒂 𝒔̣𝒂𝒍𝒍𝒊 𝒘𝒂 𝒔𝒂𝒍𝒍𝒊𝒎 𝒘𝒂 𝒃𝒂̄𝒓𝒊𝒌 ‘𝒂𝒍𝒂̄ 𝑺𝒂𝒚𝒚𝒊𝒅𝒊𝒏𝒂̄ 𝑴𝒖𝒉̣𝒂𝒎𝒎𝒂𝒅.

 

‎بسم الله رحمن الرحيم

‎اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكَ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

 

“Het welzijn van een individu in tijden van crisis” is een ontzettend interessant en maatschappelijk relevant onderwerp, perfect om onze eerste online Lecture & Discussion (𝗟&𝗗) mee af te trappen! Zo gezegd, zo gedaan. Na veel voorbereiding, was het op 9 november 2020 dan eindelijk zo ver. Onze allereerste online L&D, met als spreker niemand minder dan Maarten van Elst!

 

Steeds meer mensen kwamen (online) binnenstromen in het door ons gebruikte programma ‘Jitsi’, totdat iedereen aanwezig was. Iedereen zat te popelen om te beginnen, toen de start om zeven uur luidde. De voorzitter Hassan Taher begon met een opening bestaande uit een prachtige dua’ en een mooie, korte introductie over de spreker zelf.

 

Broeder Maarten is een vitaliteitscoach die zijn eigen bedrijf ‘𝗠𝘂𝘀𝗹𝗶𝗺 𝗙𝗶𝘁’ in Rotterdam heeft. Binnen zijn bedrijf ligt de focus op fysieke, mentale én spirituele gezondheid om zodoende professionals klaar te stomen voor succes in de dunyā als ook de ‘akhira. Hij tracht persoonlijk leiderschap te creëren bij de individuele moslim opdat zij maximaal kunnen presteren in de huidige samenleving. Met de kennis van onze spreker, kon het niet anders dan dat het een leerzame lezing zou worden.

 

Na de opening van onze voorzitter, begon broeder Maarten direct interessante (en wetenschappelijk onderbouwde) kennis met ons te delen. Want wat is vitaliteit nou eigenlijk? En wat is autonome motivatie? Waarom is dit belangrijke informatie? Dit zijn de vragen waar ook meteen antwoord op werd gegeven. Waar het op neer kwam: Vitaliteit is het hebben van een autonoom en zinvol leven, waarin je in harmonie leeft met jezelf, anderen, dieren, planten en Allah. Omdat je alles met plezier doet, zul je een hogere kwaliteit van leven bereiken.

 

Na deze uitleg, zijn de drie levensdoelen van Imām Al Raghib  Al Isfahani رَحِمَهُ الله erbij gehaald. Daarbij is er tijdens deze lezing vooral op het eerste levensdoel ‘(over)leven op deze aarde’ is gefocust. Als student zijn wij bijvoorbeeld veel bezig met overleven om een goede toekomst op te bouwen en ook in deze crisistijden zijn wij bezig met het overleven op aarde. Maar hoe maken wij een shift van ‘survival mode’ naar ‘thriving mode’?

 

Hiervoor zijn er de drie theorieën over de basisbehoeftes, die worden onderverdeeld in: fysiek, psychologisch en spiritueel. Wanneer deze basisbehoeftes worden verwaarloosd, dit kan bewust of onbewust zijn, kan er weerstand ontstaan in het leven.

 

Wat doen we eraan? Om te beginnen: de lat moet omlaag! Waarbij wij vandaag de dag alsmaar worden blootgesteld aan de ogenschijnlijke successen van anderen, creëren wij onbewust een onrealistische standaard. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn. Daarnaast dienen wij ook goed aan onze mentale en fysieke gezondheid te denken. Dit doe je door bezig te gaan met binding, autonomie, beweging en slaap. Houd bijvoorbeeld elk (half)uur een vitabreak!

 

Na de interessante lezing met de handige tips, was het tijd voor de discussie. De mannen en de vrouwen werden in aparte omgevingen geleid, waarna er meerdere stellingen omtrent dit onderwerp besproken werden. Denk aan ‘𝘏𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘤𝘰𝘳𝘰𝘯𝘢 𝘰𝘯𝘴 𝘱𝘳𝘢𝘬𝘵𝘪𝘴𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘪̈𝘯𝘷𝘭𝘰𝘦𝘥?’ of ‘𝘏𝘰𝘦 𝘨𝘢 𝘫𝘦 𝘰𝘮 𝘮𝘦𝘵 𝘻𝘰𝘢𝘭𝘴 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘢𝘭𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘸𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘥𝘦𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘦?’. Een prachtig moment om als broeders en zusters contact met elkaar te hebben, en waardevolle tips aan elkaar mee te geven. Hieronder enkele uitspraken:

 

‘’Deze pandemie heeft mij laten meer doen laten inzien hoe klein de mensheid eigenlijk is en hoe groot Allah ﷻ is.  Het heeft mij zeker in mijn praktiseren beïnvloed.’’

 

‘’Ik ben bang dat ik niet altijd voldoende uit mijn voorzieningen haal. Ons voorbeeld, de Profeet Muḥammad ﷺ, had zelf weinig materiële voorzieningen. Kijk wat hij teweeg heeft gebracht!’’

 

‘’Wanneer je  eenmaal  begint met reciteren van de  Qur’ān, is het lastig om te stoppen.  Je hart gaat er meer en meer naar verlangen.’’

 

De L&D werd met een prachtige du’ā door onze voorzitter beëindigd. Wij kijken terug op een succesvolle eerste online L&D waarbij wij bi’ithnillāh veel nuttige kennis hebben mogen opdoen. Moge Allāh iedereen rijkelijk belonen voor het volgen van onze L&D, de poging tot het vergaren van kennis positief beantwoorden en het voor ISV Deen vergemakkelijken om in de nabije toekomst nog meer lezingen succesvol te organiseren. Allāhumma āmīn!