Lezing & Discussie Welzijn in Coronatijd met Maarten van Elst

Lezing & Discussie Welzijn in Coronatijd met Maarten van Elst

November 9, 2020

๐ˆ๐ง ๐๐ž ๐๐š๐š๐ฆ ๐ฏ๐š๐ง ๐€๐ฅ๐ฅ๐š๐ก, ๐๐ž ๐Œ๐ž๐ž๐ฌ๐ญ ๐๐š๐ซ๐ฆ๐ก๐š๐ซ๐ญ๐ข๐ ๐ž, ๐๐ž ๐Œ๐ž๐ž๐ฌ๐ญ ๐†๐ž๐ง๐š๐๐ž๐ฏ๐จ๐ฅ๐ฅ๐ž.
๐€๐ฅ๐ฅ๐šฬ„๐ก๐ฎ๐ฆ๐ฆ๐š ๐ฌฬฃ๐š๐ฅ๐ฅ๐ข ๐ฐ๐š ๐ฌ๐š๐ฅ๐ฅ๐ข๐ฆ ๐ฐ๐š ๐›๐šฬ„๐ซ๐ข๐ค ‘๐š๐ฅ๐šฬ„ ๐’๐š๐ฒ๐ฒ๐ข๐๐ข๐ง๐šฬ„ ๐Œ๐ฎ๐กฬฃ๐š๐ฆ๐ฆ๐š๐.

โ€Žุจุณู… ุงู„ู„ู‡ ุฑุญู…ู† ุงู„ุฑุญูŠู…
โ€ŽุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุตูŽู„ูู‘ ูˆูŽุณูŽู„ูู‘ู…ู’ ูˆูŽุจูŽุงุฑููƒูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ุณูŽูŠูู‘ุฏูู†ูŽุง ู…ูุญูŽู…ูŽู‘ุฏู

โ€˜Het welzijn van een individu in tijden van crisisโ€™ is een ontzettend interessant en maatschappelijk relevant onderwerp, perfect om onze eerste online Lecture & Discussion (๐—Ÿ&๐——) mee af te trappen! Zo gezegd, zo gedaan. Na veel voorbereiding, was het op 9 november 2020 dan eindelijk zo ver. Onze allereerste online L&D, met als spreker niemand minder dan Maarten van Elst!

Steeds meer mensen kwamen (online) binnenstromen in het door ons gebruikte programma โ€˜Jitsiโ€™, totdat iedereen aanwezig was. Iedereen zat te popelen om te beginnen, toen de start om zeven uur luidde. De voorzitter Hassan Taher begon met een opening bestaande uit een prachtige duaโ€™ en een mooie, korte introductie over de spreker zelf.

Maarten is een vitaliteitscoach die zijn eigen bedrijf โ€˜๐— ๐˜‚๐˜€๐—น๐—ถ๐—บ ๐—™๐—ถ๐˜โ€™ in Rotterdam heeft. Binnen zijn bedrijf ligt de focus op fysieke, mentale รฉn spirituele gezondheid om zodoende professionals klaar te stomen voor succes in de dunyฤ als ook de โ€˜akhira. Hij tracht persoonlijk leiderschap te creรซren bij de individuele moslim opdat zij maximaal kunnen presteren in de huidige samenleving. Met de kennis van onze spreker, kon het niet anders dan dat het een leerzame lezing zou worden.

Na de opening van onze voorzitter, begon broeder Maarten direct interessante (en wetenschappelijk onderbouwde) kennis met ons te delen. Want wat is vitaliteit nou eigenlijk? En wat is autonome motivatie? Waarom is dit belangrijke informatie? Dit zijn de vragen waar ook meteen antwoord op werd gegeven. Waar het op neer kwam: Vitaliteit is het hebben van een autonoom en zinvol leven, waarin je in harmonie leeft met jezelf, anderen, dieren, planten en Allah. Omdat je alles met plezier doet, zul je een hogere kwaliteit van leven bereiken.

Na deze uitleg, zijn de drie levensdoelen van Al-Raghibโ€ฏAl-Isfahani ุฑูŽุญูู…ูŽู‡ู ุงู„ู„ู‡ erbij gehaald. Daarbij is er tijdens deze lezing vooral op het eerste levensdoel โ€˜(over)leven op deze aardeโ€™ is gefocust๏ฟผ. ๏ฟผ๏ฟผAls student zijn wij bijvoorbeeld veel bezig met overleven om een goede toekomst op te bouwen en ook in deze crisistijden zijn wij bezig met het overleven op aarde. Maar hoe maken wij een shift van โ€˜survival modeโ€™ naar โ€˜thriving modeโ€™?

Hiervoor zijn er de drie theorieรซn over de basisbehoeftes, die worden onderverdeeld in: fysiek, psychologisch en spiritueel. Wanneer deze basisbehoeftes worden verwaarloosd, dit kan bewust of onbewust zijn, kan er weerstand ontstaan in het leven.

Wat doen we eraan? Om te beginnen: de lat moet omlaag! Waarbij wij vandaag de dag alsmaar worden blootgesteld aan de ogenschijnlijke successen van anderen, creรซren wij onbewust een onrealistische standaard. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn. Daarnaast dienen wij ook goed aan onze mentale en fysieke gezondheid te denken. Dit doe je door bezig te gaan met binding, autonomie, beweging en slaap. Houd bijvoorbeeld elk (half)uur een vitabreak!

Na de interessante lezing met de handige tips, was het tijd voor de discussie. De mannen en de vrouwen werden in aparte omgevingen geleid, waarna er meerdere stellingen omtrent dit onderwerp besproken werden. Denk aan โ€˜๐˜๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ง๐˜ต ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ข ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ต๐˜ช๐˜ด๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ชฬˆ๐˜ฏ๐˜ท๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ?โ€™ of โ€˜๐˜๐˜ฐ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ข ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต๐˜ด ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ฆ?โ€™. Een prachtig moment om als broeders en zusters contact met elkaar te hebben, en waardevolle tips aan elkaar mee te geven. Hieronder enkele uitspraken:

โ€˜โ€™Deze pandemie heeft mij laten meer doen laten inzien hoe klein de mensheid eigenlijk is en hoe groot Allah ๏ทป is.โ€ฏHet heeft mij zeker in mijn praktiseren beรฏnvloed.โ€™โ€™

โ€˜โ€™Ik ben bang dat ik niet altijd voldoende uit mijn voorzieningen haal. Ons voorbeeld, de Profeet Muแธฅammad ๏ทบ, had zelf weinig materiรซle voorzieningen. Kijk wat hij teweeg heeft gebracht!โ€™โ€™

โ€˜โ€™Wanneer jeโ€ฏeenmaalโ€ฏbegint met reciteren van deโ€ฏQurโ€™ฤn, is het lastig om te stoppen.โ€ฏJe hart gaat er meer en meer naar verlangen.โ€™โ€™

De L&D werd met een prachtige duโ€™ฤ door onze voorzitter beรซindigd. Wij kijken terug op een succesvolle eerste online L&D waarbij wij biโ€™ithnillฤh veel nuttige kennis hebben mogen opdoen. Moge Allah iedereen rijkelijk belonen voor het volgen van onze L&D, de poging tot het vergaren van kennis positief beantwoorden en het voor ISV Deen vergemakkelijken om in de nabije toekomst nog meer lezingen succesvol te organiseren. Allฤhumma amฤซn!

en_USEnglish