๐๐ง ๐๐ ๐๐๐๐ฆ ๐ฏ๐๐ง ๐๐ฅ๐ฅ๐๐ก, ๐๐ ๐๐๐๐ฌ๐ญ ๐๐๐ซ๐ฆ๐ก๐๐ซ๐ญ๐ข๐ ๐, ๐๐ ๐๐๐๐ฌ๐ญ ๐๐๐ง๐๐๐๐ฏ๐จ๐ฅ๐ฅ๐.
๐๐ฅ๐ฅ๐ฬ๐ก๐ฎ๐ฆ๐ฆ๐ ๐ฌฬฃ๐๐ฅ๐ฅ๐ข ๐ฐ๐ ๐ฌ๐๐ฅ๐ฅ๐ข๐ฆ ๐ฐ๐ ๐๐ฬ๐ซ๐ข๐ค ‘๐๐ฅ๐ฬ ๐๐๐ฒ๐ฒ๐ข๐๐ข๐ง๐ฬ ๐๐ฎ๐กฬฃ๐๐ฆ๐ฆ๐๐.
โุจุณู
ุงููู ุฑุญู
ู ุงูุฑุญูู
โุงูููููููู
ูู ุตูููู ููุณููููู
ู ููุจูุงุฑููู ุนูููู ุณููููุฏูููุง ู
ูุญูู
ููุฏู
โWij moslims zijn elkaar nodig! Het is tijd om onze krachten te bundelen om de industrie te bewegen! Samen kunnen wij veel bereiken!โ – Dhr. Touafik Maatoug
Dit prachtige citaat werd tijdens de afgelopen Lezing & Discussie (L&D) door onze spreker, dhr. Touafik Maatoug, uitgesproken. Het gaat hier natuurlijk om de L&D van 14 december 2020, met als thema: แธฅalฤl food! Want wanneer is voedsel แธฅalฤl? En wie controleert dat?
De spreker, dhr. Touafik Maatoug, heeft een tipje van de sluier opgelicht over hoe แธฅalฤl certificering in zโn werk gaat. Gezien zijn werk- en studieachtergrond was hij daar ook de perfecte kandidaat voor. Zo heeft dhr. Maatoug na zijn afstuderen in voedseltechnologie en voedselveiligheid aan de Hogeschool van Delft, focus gelegd op het controleren van bedrijven of zij wel โแธฅalฤl proofโ zijn. Dit doet hij sinds 2002 binnen de muren van de organisatie Halal Correct.
Hoe werkt het bedrijf Halal Correct eigenlijk? Binnen het bedrijf zijn er verschillende commissies, die onder het bestuur vallen. Het belangrijkst: iedereen is moslim! Binnen elke commissie van het bedrijf Halal Correct, is er ook een geleerde aanwezig. Zo is er zekerheid en controle dat de commissies alles volgens de richtlijnen doen laten verlopen. Het gaat hier om de standaarden en richtlijnen die de โulamฤ hebben bepaald, welke door de commissies worden opgevolgd.
Na het uitleggen van het bedrijf Halal Correct, begon de vraag โwat houdt แธฅalฤl food nou precies in?โ steeds meer op te borrelen. Heel simpel gezegd: แธฅalฤl food is eet- of drinkbaar voedend materiaal dat voldoet aan de แธฅalฤl richtlijnen en standaarden van de โulamah.
Voeding kent een grote variatie aan โโbronโโ-materie. Denk hierbij in termen als dierlijk, plantaardig, microbieel, chemisch en khamr (alcohol). Voor elk van deze bronnen zijn er verschillende criteria waaraan voldaan moet worden, wil het eindproduct แธฅalฤl zijn. Dit betreft niet alleen de oorsprong van de materie, het slacht-, verwerking- en zuiveringsproces maar ook de productie plek en zelfs het transport!
Naast dat Halal Correct kijkt naar de oorsprong van de materie, kijken ze ook naar de faciliteit separatie, het schoonmaakproces, de tijd- en locatieseparatie. Dit alles wordt door het Halal team zelf gemonitord! En als alles na het bekijken en onderzoeken van al deze processen inderdaad แธฅalฤl blijkt te zijn, dan pas wordt een product of bedrijf als แธฅalฤl bestempeld.
Na de interessante en leerzame lezing, werden er onderling tussen de broeders en zusters vragen gesteld en stellingen besproken. De belangrijkste boodschap luidde: probeer zoveel mogelijk onderzoek te doen en wees bewust van wat jij eet!
Met het eindigen van de discussie, werd het ook tijd om de spreker te bedanken en de L&D af te sluiten met een mooie dua. Moge Allah โ๏ทป ons allen standvastig maken, iedereen rijkelijk belonen voor het opdoen van kennis en onze kennis doen verbreden en bundelen. Allahuma amฤซn!