Lezing & Discussie Halal Food met dhr. Touafik Maatoug

Lezing & Discussie Halal Food met dhr. Touafik Maatoug

14 December 2020

𝐈𝐧 𝐝𝐞 𝐍𝐚𝐚𝐦 𝐯𝐚𝐧 𝐀𝐥𝐥𝐚𝐡, 𝐝𝐞 𝐌𝐞𝐞𝐬𝐭 𝐁𝐚𝐫𝐦𝐡𝐚𝐫𝐭𝐢𝐠𝐞, 𝐝𝐞 𝐌𝐞𝐞𝐬𝐭 𝐆𝐞𝐧𝐚𝐝𝐞𝐯𝐨𝐥𝐥𝐞.
𝐀𝐥𝐥𝐚̄𝐡𝐮𝐦𝐦𝐚 𝐬̣𝐚𝐥𝐥𝐢 𝐰𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐥𝐢𝐦 𝐰𝐚 𝐛𝐚̄𝐫𝐢𝐤 ‘𝐚𝐥𝐚̄ 𝐒𝐚𝐲𝐲𝐢𝐝𝐢𝐧𝐚̄ 𝐌𝐮𝐡̣𝐚𝐦𝐦𝐚𝐝.
‎بسم الله رحمن الرحيم
‎اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكَ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

‘Wij moslims zijn elkaar nodig! Het is tijd om onze krachten te bundelen om de industrie te bewegen! Samen kunnen wij veel bereiken!’ – Dhr. Touafik Maatoug
Dit prachtige citaat werd tijdens de afgelopen Lezing & Discussie (L&D) door onze spreker, dhr. Touafik Maatoug, uitgesproken. Het gaat hier natuurlijk om de L&D van 14 december 2020, met als thema: ḥalāl food! Want wanneer is voedsel ḥalāl? En wie controleert dat?
De spreker, dhr. Touafik Maatoug, heeft een tipje van de sluier opgelicht over hoe ḥalāl certificering in z’n werk gaat. Gezien zijn werk- en studieachtergrond was hij daar ook de perfecte kandidaat voor. Zo heeft dhr. Maatoug na zijn afstuderen in voedseltechnologie en voedselveiligheid aan de Hogeschool van Delft, focus gelegd op het controleren van bedrijven of zij wel ‘ḥalāl proof’ zijn. Dit doet hij sinds 2002 binnen de muren van de organisatie Halal Correct.
Hoe werkt het bedrijf Halal Correct eigenlijk? Binnen het bedrijf zijn er verschillende commissies, die onder het bestuur vallen. Het belangrijkst: iedereen is moslim! Binnen elke commissie van het bedrijf Halal Correct, is er ook een geleerde aanwezig. Zo is er zekerheid en controle dat de commissies alles volgens de richtlijnen doen laten verlopen. Het gaat hier om de standaarden en richtlijnen die de ‘ulamā hebben bepaald, welke door de commissies worden opgevolgd.
Na het uitleggen van het bedrijf Halal Correct, begon de vraag ‘wat houdt ḥalāl food nou precies in?’ steeds meer op te borrelen. Heel simpel gezegd: ḥalāl food is eet- of drinkbaar voedend materiaal dat voldoet aan de ḥalāl richtlijnen en standaarden van de ‘ulamah.
Voeding kent een grote variatie aan ‘’bron’’-materie. Denk hierbij in termen als dierlijk, plantaardig, microbieel, chemisch en khamr (alcohol). Voor elk van deze bronnen zijn er verschillende criteria waaraan voldaan moet worden, wil het eindproduct ḥalāl zijn. Dit betreft niet alleen de oorsprong van de materie, het slacht-, verwerking- en zuiveringsproces maar ook de productie plek en zelfs het transport!
Naast dat Halal Correct kijkt naar de oorsprong van de materie, kijken ze ook naar de faciliteit separatie, het schoonmaakproces, de tijd- en locatieseparatie. Dit alles wordt door het Halal team zelf gemonitord! En als alles na het bekijken en onderzoeken van al deze processen inderdaad ḥalāl blijkt te zijn, dan pas wordt een product of bedrijf als ḥalāl bestempeld.
Na de interessante en leerzame lezing, werden er onderling tussen de broeders en zusters vragen gesteld en stellingen besproken. De belangrijkste boodschap luidde: probeer zoveel mogelijk onderzoek te doen en wees bewust van wat jij eet!
Met het eindigen van de discussie, werd het ook tijd om de spreker te bedanken en de L&D af te sluiten met een mooie dua. Moge Allah ‎ﷻ ons allen standvastig maken, iedereen rijkelijk belonen voor het opdoen van kennis en onze kennis doen verbreden en bundelen. Allahuma amīn!