Halaqa over Ramadan

Met de Ramadan in zicht heeft Deen haar leden uitgenodigd om een lezing bij te wonen over de Ramadan. Men dient immers met meer dan alleen de maag te vasten. Lees verder om meer te weten te komen.

ŞULE ALTUNTAS
(zusterskant)

Samiullah Tanay
(broederskant)

Ramadan

 

Afgelopen donderdag 25 april was de namiddag gereserveerd voor de eerste halaqa van Deen. Een halaqa is een religieuze bijeenkomst waarbij iedereen in een kringetje op de grond in de moskee zit om kennis op te doen over een islamitisch onderwerp. In deze blog is zowel de zusterskant als de broederskant te lezen.
    • Zusters kant

Het onderwerp was dit keer de “Ramadan”. Het fijne aan de halaqa van Deen was dat het van student tot student werd gegeven, vele zusters vonden dit een fijn en comfortabel platform. Alle aanwezigen konden makkelijk vragen stellen, meningen of ervaringen delen en een discussie openen. Dit heeft er ook toe geleid dat er een informatieve doch gezellige sfeer was gecreëerd!

De halaqa was zo gepland dat we na 25 minuten een pauze van 10 minuten kregen, wat erg fijn was om informatie te verwerken. Ook stond de thee al klaar voor in de pauze en konden we onze dorst lessen. Vervolgens hadden we het tweede deel van de halaqa van 20 minuten waarbij we bewuster werden gemaakt over de Ramadan.

” De zusterlijke band en samenhorigheid was helemaal aan het bloeien!”

Na het afronden van de halaqa was de tafel in de Eyup Sultan Moskee alweer gedekt met lekkere hapjes en thee. Het is natuurlijk noodzakelijk om energie bij te tanken na een zeer leerzame halaqa! Ook was zo een omgeving fijn voor de zusters want er waren veel nieuwe gezichten en velen die elkaar niet kenden. De dames van Deen begonnen daarom met een korte introductieronde, met de nadruk op kort, want mashaAllah alle zusters waren zo leer- en nieuwsgierig naar elkaar toe dat iedereen met elkaar in gesprek is gegaan over allerlei onderwerpen. De zusterlijke band en saamhorigheid was helemaal aan het bloeien!

De sfeer en gesprekken waren zo intens gezellig en fijn dat de zusters de tijd niet eens meer in de gaten hadden. Het bestuur van Deen had ook een kaartspel voorbereid waar allemaal interessante en leuke vragen op staan die de mensen dan moeten beantwoorden. Meestal komen er grappige of juist hele diepe antwoorden op de vragen, helaas hebben we dit maar 10 a 15 minuten kunnen spelen. We hebben wel met de zusters besloten om het bij de eerst volgende bijeenkomst gelijk erbij te pakken!

Al met al was het een zeer geslaagde middag: het was informatief, leerzaam, gezellig en comfortabel. Iedereen voelde zich welkom en dit duidt op het begin van een hechte gemeenschap inshaAllah!

    • Broederskant

Ramadan was het onderwerp dat centraal stond in deze halaqa, aangezien de heilige maand bijna voor de deur staat. De halaqa werd geleid door onze penningmeester Hassan. Een groep van broeders had zich verzameld in de Eyup Sultan Moskee in Groningen. 

In het eerste gedeelte kwam de betekenis van Ramadan aan bod, waar het woord Ramadan vandaan komt en wat de echte reden is dat men vast. Dit gedeelte duurde 25 minuten waarna er een pauze van ongeveer 20 minuten werd ingelast. Tijdens de pauze werd er een goed gesprek gevoerd over allerlei onderwerpen onder het genot van broodjes, hapjes en thee. Vervolgens gingen we gezamenlijk het asr gebed bidden, waarna we weer verder konden met het tweede gedeelte van de avond.

“De boodschap van de gehele halaqa was dat men moet doen wat in zijn potentie ligt.

Na het asr gebed begon het tweede gedeelte van de halaqa. Onder het genot van een heerlijke thee en een lekkere cake (specialiteit uit eigen keuken) begon broeder Hassan over de dankbetuiging die wij dienen te uiten in de heilige maand Ramadan. Voorwaar, een vastende begrijpt de situatie van een arm persoon en een vastende weet hoe armoede voelt. Wanneer men dit inziet, kan men gevoel van rahma (genade) ontwikkelen voor zijn medemens in de vorm van zakaat (aalmoes). Daarnaast hebben wij het ook gehad over hoe een moslim vast en dat is dus niet alleen met de maag, maar ook met het vermeerderen van je aanbidding door bijvoorbeeld meer Qur’aan te reciteren of meer gebeden te verrichten. Als laatst zijn wij ingegaan over hoe de geleerden hebben gevast. De essentie hieruit was dat ze weinig sliepen en veel aanbiddingen verrichtten. Naast de verplichte gebeden gingen ze veel sunnah en vrijwillige gebeden verrichten, ze gaven veel sadaqa etc. Zo gaf broeder Hassan een voorbeeld van imam Shafi’i (r.h.) die in de Ramadan elke dag twee keer de Quran volledig reciteerde. Hier deed imam Shafi’i zestien uren over. Naast zijn gebeden en andere bezigheden op een dag had hij nog paar uur om te gaan slapen.

 

De boodschap van de hele Halaqa was dat men moet doen wat in zijn potentie ligt. Als je nog niet bidt, bid dan vijf keer per dag in de Ramadan. Bid je al 5x per dag, bid dan vijf keer per dag op de juiste tijden. Bid je al je vijf gebeden al goed, bid dan je sunnah gebeden, de gebeden die je voor en/of na je fard/farz (verplichte) gebeden verricht. Bid je al je sunnah gebeden, bid dan je vrijwillige gebeden zoals taraweeh in de moskee, en je witr gebeden indien je dit nog niet doet. Doe je dit al, bid dan het Tahajjud gebed/ qiyaamul layl, het gebed dat je verricht na middernacht en voor fajr. Het gaat er niet om op het hoogste niveau te bereiken in één Ramadan. Het gaat erom dat je beter en sterker uit de Ramadan gaat dan dat je erin bent gekomen. 

 

De avond werd door broeder Hassan afgesloten met een du’a ; 

 

O Allah, schenk vrede en zegeningen aan onze Profeet en zijn familie! En maak de maanden Rajab en Sha’baan gezegend voor ons! En laat ons de gezegende maand Ramadan bereiken! En laat ons de laatste 10 dagen van de Ramadan bereiken! En laat ons de stralende nacht van Qadr, Laylatul Qadr bereiken! En accepteer onze gebeden en accepteer onze goede daden en accepteer onze sadaqa en accepteer onze vasten, O de meest Genadevolle! 

 

En vergeef onze zondes, en vergeef onze zondes en vergeef onze zondes, O Vergever van zondes! En vergeef onze ouders en onze broers en zussen en schenk hen en ons allemaal de hoogste rang van het Paradijs, Jannatul Firdaus! En schenk vrede aan moslims in Nederland, in Marokko, in Turkije, in Syrië, in Afghanistan, in Irak, in Somalië, in Palestina, in Indonesië, in Burma, in China. Ya Allah, schenk vrede aan alle moslims in de hele wereld!

Wa akhira da’wahum alhamdulillahir rabbil ‘aalameen.

Ontdek onze sociale media rechtsonder de pagina!

Leave a Reply

Close Menu