CURSUS

Ben je een Hanafi, Maliki, Shafi'i of Hanbali?  Of wil je erachter komen welke van deze vier jij bent?

Cursus
In de cursus Fiqh leert men de richtlijnen voor het dagelijks praktiseren van de Islam. In deze cursus zal voornamelijk worden stilgestaan bij drie onderwerpen: Vasten, Reinheid en Gebed. Middels deze cursus leert men deze daden correct uit te voeren en het een vast onderdeel van het dagelijkse ritme te maken. Ook wordt tijdens de eerste les veelgestelde vragen beantwoord over het ontstaan van een wetschool, ontwikkeling van de wetscholen, in hoeverre sociale, politieke en culturele invloeden een rol hebben gespeeld in deze ontwikkeling en welke baten men heeft aan een wetschool.

Fiqh
De Islamitische geschiedenis kent een erg rijke traditie van fiqh (jurisprudentie), boekenkasten en bibliotheken vol zijn door geleerden over dit onderwerp geschreven. Daarom is het van belang dat iedere moslims zich leergierig opstelt naar dit invloedrijke onderwerp.

Deen
ISV Deen organiseert de cursus Fiqh om de (moslim)student de mogelijkheid te geven om kennis te maken met dit onderwerp als het nog onbekend is en structuur te geven indien de (moslim)student zijn/haar praktiseren naar een hoger niveau wil tillen. Het is toegankelijk voor de beginner en leerzaam voor de intermediaire student en bovendien erg leuk voor iedereen!

Wat wordt er behandeld?
Wat betekent het woord ‘Fiqh’?
Wat houdt de Fiqh precies in?
De bronnen waaruit de Fiqh ontstaat
Hoe verhoudt de Fiqh zich tot de Shari'ah?
De rol van het verstand binnen de Fiqh
Welke ontwikkelingsstadia heeft de Fiqh doorlopen?
De diversiteit binnen de Fiqh
Hoe zijn de wetscholen tot stand gekomen?
Wat is een wetschool en waar dient het voor?
Hoe vertaalt de Fiqh zich in de praktijk?
Wanneer kan men vasten?
Is vasten verplicht voor zieken, zwangeren en reizigers?
Wanneer is mijn vasten verbroken?
Hoe moet ik een dag inhalen?
Wanneer moet ik een arme persoon voeden?
Verschil tussen verplichte en vrijwillige vasten.
Hoe moet men wudu' verrichten?
Met wat voor water mag men wudu' verrichten?
Wanneer moet men ghusl verrichten?
Hoe moet men ghusl verrichten?
Hoe dient men te bidden?
Hoe dient men te bidden als men reiziger is?
Wat moet men doen als een gebed wordt gemist?
En nog veel meer.

Over de lessenreeks
In deze lessenreeks wordt voornamelijk stilgestaan bij de juridische kant van de fiqh in de vorm van ahkam (regelgeving) m.b.t. reinheid, gebed, etc. In deze lessenreeks krijgt men ook inzicht in de dynamiek en historische processen die de fiqh hebben gevormd tot wat men vandaag de dag erover weet.

Lesdata
2 maart (introductieles), 9 maart (les 1), 16 maart (les 2), 23 maart (les 3), 30 maart (les 4) , 6 april (les 5), 13 april (les 6), 20 april (les 7)

Ramadan pauze 23 april - 23 mei

25 mei (les 8), 1 juni (les 9), 8 juni (les 10), 15 juni (les 11), 22 juni (les 12), 29 juni? (reservele/afsluitende les)

Kennis opdoen

Het belangrijkste is dat je tijdens halaqa nieuwe dingen leert en dat je deze nieuwe kennis in de praktijk gaat brengen.

Gezelligheid

Daarnaast is het belangrijk dat je het naar je zin hebt tijdens de halaqa. Wij komen bijeen om nieuwe gezichten zien en elkaar beter te leren kennen. Misschien maak je wel nieuwe vrienden.

Kom je ook?

Tijd

Maandag
2 februari 2020
19:00 - 21:00

Locatie

Eyup Sultan Moskee
Korreweg 198
Groningen

Close Menu